Cliquez ici pour la version francophone
banner BE BM
NOVEMBER 2019
►  InhoudInformatie
►  Last Call : The Bike Project : dien uw kandidatuur ten laatste op woensdag 27/11 in

U bent de mobiliteitscoördinator binnen een Brusselse onderneming met een bedrijfsvervoerplan (BVP)?

U wenst een sterk fietsbeleid uit te werken?

Dan is The Bike Project precies wat u zoekt!

De geselecteerde organisaties voor de 2020-editie van The Bike Project genieten gratis van:

 • 8 maanden individuele begeleiding door een expert;
 • stadsfietsen, vouwfietsen, elektrische en cargofietsen, met al hun toebehoren voor het personeel gedurende 2 weken;
 • het gebruik van communicatiemateriaal;
 • de organisatie van thematische fietstochten en sensibiliseringsacties om beginnende fietsers wegwijs te maken;
 • advies en diverse voordelen.

Kortom, genoeg elementen die u een duwtje in de rug kunnen geven om van uw onderneming een fiets-dynamische organisatie te maken!

De begeleiding van u organisatie is gratis maar de nodige financiële en personele middelen dienen vrijgemaakt te worden om de opgestelde doelstellingen te bereiken.

U kan meer informatie in tekst en afbeeldingen vinden op thebikeproject.be.

Dien uw gemotiveerde kandidatuur online in. Misschien bent u wel bij de geselecteerde organisaties!

►  Mobility Salon : 30/01/2020

Op Donderdag 30 januari vindt het 7e Mobility Salon voor de Brusselse Bedrijven plaats van 9 tot 14u in het Square Brussels Meeting Center (vlakbij het centraal station)!

We nodigen u graag uit om samen het aanbod van de verschillende mobiliteitsorganisaties te ontdekken.

Wenst u graag als partner een stand op het salon? U kunt zich via deze link kandidaat stellen.

Daarnaast is het ook de ideale gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met andere Mobility Managers over de mobiliteitsacties die jullie binnen jullie bedrijf opgezet hebben. Een tiental conferenties van 30 minuten rond verschillende thema's worden jullie voorgeschoteld.

Inschrijven in afwachting van het definitieve programma kan alvast hier!

Call for presentations

Heeft u telewerken reeds ingevoerd in uw bedrijf teneinde de woon-werkverplaatsingen te beperken of heeft u innovatieve maatregelen genomen m.b.t. mobiliteit en wilt u uw ervaring delen? Neem contact op met ons om het te bespreken!

►  30% van de nieuwe wagens bij de Brusselse overheden volledig elektrisch

Met een vloot van meer dan 4100 voertuigen maakt de Brusselse overheidsvloot minder dan 1% uit van het totale Brusselse voertuigenpark. Ondanks dit beperkte aandeel, zijn deze voertuigen wel zeer zichtbaar in het Brusselse straatbeeld en staan ze ook vaak ten dienste van de inwoners en bezoekers van het Gewest.

Door middel van hun wagenpark willen de overheden dan ook hun voorbeeldrol tonen inzake transport. In het recente evaluatierapport over de milieuprestaties van deze vloten zien we dat de nieuwe wagens een gemiddelde Ecoscore halen van 75 (7 punten meer dan het gemiddelde van het Gewest) en een stijging van maar liefst 11 punten sinds 2014. Bovendien is maar liefst 30% van de nieuwe personenwagens volledig elektrisch. De Brusselse overheden gaan alvast een versnelling hoger richting emissievrije vloot.

►  « Verplaats u anders (en beter) in Brussel » : bestel de nieuwe brochure van Leefmilieu Brussel

Leefmilieu Brussel publiceerde onlangs een nieuwe tweetalige brochure met allerlei mobiliteitstips. Een brochure boordevol inspirerende getuigenissen van Brusselaars die hun manier van zich te verplaatsen hebben aangepast, een stand van zaken over de luchtvervuiling, praktische tips om uw gedrag te veranderen, informatie over de premies en micromobiliteit, ...

Om kennis te maken met deze brochure of ze te delen met uw werknemers kunt u de papieren versie bestellen bij de dienst Info- Leefmilieu (02 775 75 75 of via e-mail). U kunt de brochure ook rechtstreeks downloaden via deze link.

►  Mobility Store

Begin deze maand werd een pop-up Mobility Store geopend in de Anspach Gallery aan de Brouckère. De Mobility Store, een project van Beci en AG Real Estate en uitgebaat door MaestroMobile, verwelkomt gedurende 2 maanden - en maximaal 6 maanden - burgers én bedrijven om kennis te maken met nieuwe vervoersmiddelen, zoals elektrische steps, fietsen en deelauto's.

Heb je vragen omtrent (duurzame) mobiliteit? Wil je meer te weten komen over het huidig mobiliteitsaanbod in Brussel? Of heb je vragen m.b.t. het mobiliteitsbudget binnen je bedrijf? De medewerkers van MaestroMobile helpen je graag verder!

►  Vergeet je noodplan niet te activeren in geval van een vervuilingspiek!

De winter staat voor de deur en zoals je waarschijnlijk wel al weet, zijn winterse weersomstandigheden gunstig voor vervuilingspieken. Het Brussels gewest beschikt over een noodplan in geval van een vervuilingspiek dat bestaat uit 4 informatie- en/of interventiedrempels. Hiervoor worden specifieke maatregelen genomen, waaronder een beperking van de verwarming en vermindering van het autogebruik.

Ter herinnering, in het kader van je bedrijfsvervoerplan (BVP), moet je binnen je bedrijf een actieplan i.g.v. vervuilingspieken hebben opgesteld om je werknemers te informeren over een eventuele vervuilingspiek en hen aan te moedigen hun gedrag aan te passen opdat de uitstoot van vervuilende stoffen beperkt blijft.

Om je te helpen met je communicatie (in geval van een vervuilingspiek of om het noodplan te presenteren) naar je werknemers, zijn er brochures en templates over het noodplan beschikbaar in het Nederlands en het Frans. De brochures kunnen ook besteld worden via ons call center (02/775.75.75 of info@environnement.brussels ).

Voor meer informatie over het noodplan en om de evolutie van de luchtkwaliteit in real-time op te volgen, kan je terecht op www.luchtkwaliteit.brussels. Om op de hoogte te blijven van een vervuilingspiekalarm kan je ofwel de 'Brussels Air'-applicatie downloaden (OS en Android), waarbij je dan een melding krijgt op je smartphone, ofwel kan je je inschrijven op de mailinglijst van de Interregionale Milieucel (IRCELINE).

►  Mobility Manager opleiding in 2020

In het voorjaar van 2020 leidt Traject een nieuwe lichting mobility managers van Brusselse bedrijven op. Traject doet dit sinds 2014 in opdracht van Brussel Mobiliteit en Brussel Leefmilieu.

Tijdens deze zesdaagse opleiding leer je een bedrijfsvervoerplan opstellen, communicatietechnieken, manieren om tot gedragsverandering te komen en de maatregelen die moeten worden genomen om elke vorm van vervoer aan te moedigen.

De opleiding is zeer praktisch en vooral gericht op degenen die verantwoordelijk zijn voor de mobiliteit van hun bedrijf. Tijdens iedere opleidingsdag zullen ervaren mobiliteitsmanagers hun expertise en goede praktijken met de deelnemers delen, waardoor de theorie zo concreet mogelijk kan worden ingevuld en de uitwisseling van ervaringen tussen de deelnemers wordt bevorderd.

De lesdagen vinden plaats in het voorjaar 2020 op verschillende locaties in Brussel:

 • 7 februari
 • 21 februari
 • 13 maart
 • 27 maart
 • 24 april
 • 22 mei

Je kan je inschrijven via deze link. Voor meer informatie contacteer nsa@traject.be of fdm@traject.be.