Cliquez ici pour la version francophone
banner BE BM
NOVEMBER 2018
►  Inhoud


►  Mobility Salon 2019

Op dinsdag 29 januari vindt het 6e Mobility Salon voor de Brusselse Bedrijven plaats van 9 tot 14u in het Square Brussels Meeting Center (vlakbij het centraal station)!

We nodigen u graag uit om samen het aanbod van de verschillende mobiliteitsorganisaties te ontdekken.

Wenst u graag als partner een stand op het salon? U kunt zich via deze link kandidaat stellen.

Daarnaast is het ook de ideale gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met andere Mobility Managers over de mobiliteitsacties die jullie binnen jullie bedrijf opgezet hebben. Een tiental conferenties van 30 minuten rond verschillende thema’s worden jullie voorgeschoteld.

Call for presentations

Heeft u een interessante thematiek waarover u graag wil getuigen? Contacteer ons en we kijken hoe we uw presentatie in het programma kunnen inpassen!

Inschrijven in afwachting van het definitieve programma kan alvast hier!

►  Mobility Manager Training 2019

Nog niet deelgenomen? Schrijf je dan snel in, de plaatsen zijn beperkt!

De opleiding "Mobility Manager" is een zeer praktische opleiding die realistische en positieve oplossingen biedt ter bevordering van een duurzame mobiliteit binnen uw bedrijf. De sprekers zijn experts in het mobiliteitsbeheer en geven het woord aan belanghebbenden uit de openbare, de particuliere en de non-profit sector.

Het programma wordt verspreid over 6 opleidingsdagen:

  • Dag 1: De sleutel tot een succesvol vervoerplan
  • Dag 2: Projectbeheer - Voorafgaande analyse van uw mobiliteitsplan
  • Dag 3: De verschillende maatregelen: de «actieve modi», het openbaar vervoer, de New Ways of Working
  • Dag 4: De verschillende maatregelen: de auto anders
  • Dag 5: Communicatie en sensibilisatie - Intermodaal bezoek
  • Dag 6: In de praktijk :«Aan het werk!»

NL opleiding: 8/2 – 22/2 – 15/3 – 29/3 – 26/4 – 24/5/ 2019.

FR opleiding: najaar 2019 (info voor inschrijvingen volgt later).

Waar: Brussel Mobiliteit CCN (Noordstation): Vooruitgangsstraat 80, 1030 Brussel

Prijs: 250 EUR voor bedrijven met meer dan 200 werknemers en 125 EUR voor kleinere bedrijven, openbare instellingen, gemeenten en vzw's.

Inschrijving: online via volgend inschrijvingsformulier. (opgelet, enkel voor NL sessie) Het aantal deelnemers is beperkt tot 20 personen.

Meer info: Traject Mobility Management of mail of 09 312 34 33.

►  Be MobilMix, Be Brussels

Naar school/Naar het werk zonder auto

Het Gewest ondersteunt de scholen en bedrijven om stil te staan bij hun mobiliteit en spoort hen aan om te streven naar een verbetering van hun mobiliteit en de verkeersveiligheid via hun vervoersplannen.

Om hun automobilisten toe te laten om een andere mobiliteit te testen, organiseert Brussel Mobiliteit tussen 16 en 22 september de actie «Naar school/ het werk zonder auto». Het doel van deze actie is duidelijk: de automobilisten van 300 bedrijven en scholen laten proeven van een andere mobiliteit en ze warm maken voor meer duurzame vervoersmiddelen.

EDF Luminus werd dit jaar door Brussel Mobiliteit en zijn partners uitgekozen en ging een stapje verder: zij sloten gedurende de volledige week hun parking en hun medewerkers kregen een hele waaier aan alternatieven aangeboden: gratis tickets voor het openbaar vervoer en Villo!, elektrische fietsen, opleidingen fietsen in de stad, fietsonderhoud enz. Daarnaast organiseerde het bedrijf een actie voor het Jane Goodall Instituut om hun werknemers aan te sporen om met de fiets naar het werk te komen. Op 18 september kwam de minister van mobiliteit op bezoek om samen met de medewerkers te brainstormen, bekijk het filmje hier.

Er werden ook opnieuw een prijs toegekend aan een bedrijf dat uitzonderlijk dynamisch bleek tijdens de actie: de VRT! Een greep uit de acties die ze op poten gezet hebben: persoonlijk reisadvies, een pendeldienst op autoloze zondag voor de werknemers, een test van de kantoorbus, terugbetaling van het openbaar verover, carpooldag met carwash, fietsdag met buddies en fietshersteldienst, testen van e-fietsen, en tot slot trokken ze erop uit om het S-station Meiser te ontdekken, maar ook de groene wandeling en de fietsstraat in de buurt.

Zij mogen hun cheque ter waarde van €2.500, te investeren in duurzame mobiliteitsoplossingen, in ontvangst nemen om het Mobility Salon op 29 januari 2019 in het Square, Brussels Meeting Center.

►  Projectoproep BENEFIC: infrastructuur voor zero-emissie voertuigen

BENEFIC is een grensoverschrijdend (Brussels Gewest, Vlaanderen en Nederland) en innovatief project voor de ontwikkeling van laad- en tankinfrastructuur voor alternatieve brandstoffen voor transport.

Via een open projectoproep voor publieke en private partijen worden infrastructuurprojecten gekozen en gesubsidieerd (financiering door het Connecting Europe Facility (CEF) programma van de EU). Na een eerste projectoproep werden reeds 22 projecten geselecteerd voor co-financiering.

Tot en met 14 december is het nog mogelijk om een project in te dienen tijdens de tweede projectoproep. Hierbij ligt de focus op zero-emissie laad- en tankinfrastructuur.

Voor meer informatie, bezoek de website

►  Nieuwe tramlijnen MIVB

Een van de eerste maatregelen om in te voeren in het kader van uw vervoerplan is het opstellen van een multimodaal toegangsplan waarmee u uw werknemers, bezoekers en leveranciers duidelijk kunt informeren over de diverse manieren om uw onderneming te bereiken (met het openbaar vervoer, de wagen, de fiets …).

Door uw werknemers (en bezoekers) beter te informeren over de alternatieven, zult u hen beslist stimuleren om de wagen te laten staan en een ander vervoermiddel te kiezen.

Het is echter belangrijk dat de informatie actueel is. Wordt jouw bedrijf bediend door tram 8 of tram 9 pas dan je toegangsplan aan:

Tram 94 wordt tram 8, met een nieuw eindpunt aan Roodebeek:

Sinds zaterdag 29 september, bedient tram 8, de voormalige tram 94, de Woluwelaan die volledig heraangelegd werd. De lijn wordt met 4 haltes verlengd tot Roodebeek. De tram rijdt op eigen bedding op het nieuwe deel, biedt een betere verbinding met de metro en betere bediening voor de twee gemeentes Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe. De 4 nieuwe haltes die tram 8 bedient zijn Bronnenpark, Voot, Woluwe Shopping en Roodebeek. Op het nieuwe deel wordt de rijtijd gepland op 6 tot 7 minuten overdag. Vanuit Woluwe geraakt u zo tot aan de wijk van het Wienerplein in nog geen 20 minuten.

Tram 9: De beste manier om je te verplaatsen in het noorden van Brussel

Sinds 1 september rijdt tram 9 tussen Simonis en de Dikke Beuklaan. De nieuwe tramlijn verbindt het intermodale station Simonis, verschillende wijken in Jette en het oosten van Ganshoren. Met de komst van tram 9 gaat de bereikbaarheid van het handelscentrum van Jette (Spiegelplein), van de scholen, van het Koning Boudewijnpark en vooral van het UZ Brussel er sterk op vooruit.

Meer info op de website.