Cliquez ici pour la version francophone
banner BE BM
JUNI 2019
►  Inhoud


►  De Tour de France in Brussel!

Nog minder dan 10 dagen te gaan en één van de grootste sportevenementen ter wereld komt naar Brussel! Van 4 tot 7 juli verwelkomt onze hoofdstad namelijk de Ronde van Frankrijk.

Er worden duizenden bezoekers verwacht in de hoofdstad om dit evenement mee te beleven. Daarom wordt het aangeraden om je verplaatsingswijze aan te passen tijdens deze periode. Niet alleen zullen de straten op en rondom het parcours afgesloten worden tijdens deze drie dagen, er zal ook een parkeerverbod gelden en het bovengrondse openbare vervoer zal gehinderd worden.

Om opstoppingen en frustraties te voorkomen, heeft Brussel Mobiliteit enkele toptips:

 • Voor korte afstanden, zijn stappen, fietsen en steppen de beste keuze.
 • Gebruik de auto niet tussen 4 en 7 juli 2019 om naar Brussel te komen of er rond te rijden. Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest neem je best de trein en de metro. Zowel de MIVB als de NMBS zullen hun capaciteit uitbreiden ter gelegenheid van de Tour. Meer informatie over het aangepast treinaanbod vind je via volgende link. Het hele MIVB-net zal op zaterdag en zondag ook volledig gratis te gebruiken, meer info vind je HIER.
 • Als u van buiten Brussel komt, combineer dan trein en metro. De NMBS raadt het weekendbiljet aan waarbij je een korting van 50% op je ticketprijs en een voorkeurtarief voor de parkings aan de stations krijgt.
 • Komt u uit het buitenland? Geef dan de voorkeur aan de meest efficiënte (en ecologische!) formules en combineer de trein, bus (of vliegtuig) met de metro
 • Als u toch uw auto moet gebruiken, controleer dan op voorhand welke wegen en straten op welke dag(en) bereikbaar zijn of afgesloten zijn. Ga ook na wat de parkeermogelijkheden zijn. Meer informatie hierover vind je HIER.

Voor de mobility managers die graag gebruik willen maken van de communicatiekit (banners, persbericht, plannen, radio -en televisiespots) voor hun bedrijf, kunnen terecht op volgende link.

►  e-Villo!

Net voor de zomer komt Villo! met enkele nieuwigheden!

De bekende Villo!-deelfietsen, die ook veelvuldig voorkomen in de mobiliteitspakketten bij de bedrijfsvervoerplannen, worden - voor een deel - elektrisch! Deze zomer worden 1800 nieuwe elektrische fietsen uitgerold en zullen op de termijn de oudere modellen vervangen. Voor 4,15 euro per maand extra krijg je een persoonlijke elektrische batterij met oplader toegestuurd, die je kan gebruiken voor al je verplaatsingen. Ideaal dus voor de Brusselse bergen op te rijden!

De software achter het deelsysteem werd ook grondig gemoderniseerd en de app werd volledig in een nieuw jasje gestoken. Met de Villo!-app is het voortaan een pak gemakkelijker om een station te lokaliseren en een fiets te reserveren!

►  Brussels New Mobility Evenement & Colloquium - 20/09/2019

Als onderdeel van het Bike Brussels Salon tijdens het einde van de week van de Mobiliteit, vindt er vrijdag 20/09 het "Brussels New Mobility"-evenement plaats. Dit is een beurs waar een professioneel publiek mobiliteitsoplossingen voor Brussel kan ontdekken en de vertegenwoordigers hiervan kan ontmoeten.

Tijdens deze dag wordt het colloquium 'De mobiliteit in de stad van morgen' georganiseerd, waarbij onder meer de Lage Emissiezone (LEZ), het voorbeeldgedrag voor de Brusselse overheden en de fietsinfrastructuur in het Brussels Gewest aan bod zullen komen.

Mobility en fleet managers van Brusselse bedrijven en overheden zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan dit colloquium, in contact te komen met de B2B-exposanten en kennis te maken met de gedemonstreerde fietsen en elektrische voertuigen. Na afloop van het colloquium, zullen de Bike Brussels Awards uitgereikt worden aan de meest bewonderingswaardige initiatieven (meer info verder in deze E-News) en zal het salon geopend worden voor alle deelnemers.

Deelname is gratis, maar inschrijving voor het colloquium is wel verplicht (vanaf 10 juli) via de website.

►  Drie redenen om jouw fietsproject in te schrijven voor de Bike Brussels Awards

Brussel geen stad om in te fietsen? We moeten toegeven dat het altijd beter kan. Doch zijn er al heel wat initiatieven van organisaties, bedrijven en gemeenten! Tijdens het Bike Brussels evenement is het daarom de uitgelezen kans om enkele van deze initiatieven in de bloemetjes te zetten met de 'Bike Brussels Awards'!

Heeft jouw bedrijf het voorbije jaar extra inspanningen gedaan om de modale transitie naar de fiets of micromobiliteit aan te moedigen? Twijfel dan niet en dien jouw project in voor de Bike Brussels Awards en wie weet staat jouw bedrijf straks wel op het podium.

Drie redenen waarom jouw bedrijf zijn fietsproject moet indienen:

 • De Bike Brussels Awards zijn de ideale manier om jouw organisatie in de schijnwerpers te zetten. Als je je project indient, krijg je ook automatisch een gratis toegangscode voor Bike Brussels voor al je medewerkers én een plaats op de infotentoonstelling tijdens de Bike Brussels Expo van 20-23 september.
 • Er zijn mooie prijzen te winnen: Bovenop gegarandeerde media-aandacht via onze mediapartners kan je ook een professionele filmproductie op maat van jouw bedrijf winnen.
 • Indienen is supereenvoudig: Gewoon klikken en een vragenlijst met 8 vragen loodst je vervolgens vlot door de aanvraagprocedure.

Deelname kan nog tot en met 25 augustus 2019. Daarna selecteert een vakkundige jury een winnaar in elke categorie (bedrijven, gemeenten en scholen). Wij kijken alvast vol ongeduld uit naar jouw inzending! We willen je ook alvast op voorhand bedanken dat jouw organisatie zoveel moeite doet om van Brussel een fietsvriendelijke hoofdstad te maken!

►  Naar het werk zonder auto tijdens de Week van de Mobiliteit

De (Europese) Week van de Mobiliteit vindt ook dit jaar plaats in Brussel van 16 tot 22 september, met als centraal thema 'Luchtkwaliteit'.

September lijkt misschien nog ver, maar de zomer vliegt zo voorbij! Zo, net voor de zomer écht begint, kan het als mobiliteitscoördinator voor je bedrijf handig zijn om al eens na te denken over originele activiteiten en andere manieren om je medewerkers tijdens deze week te mobiliseren.

Je kan brainstormen met collega's of ideeën uitwisselen met andere mobiliteitscoördinatoren via onze LinkedIn-groep "Mobility Managers".

Brussel Mobiliteit biedt dit jaar ook allerhande communicatiemateriaal ter beschikking om je bedrijf te helpen om duurzame mobiliteit te promoten. Affiches, fietskaarten, fietsplaatjes en noem maar op, kan je opnieuw voor deze editie van de Week van de mobiliteit gratis materiaal bestellen door dit online formulier in te vullen (voor 23 augustus!). Gelieve bij het plaatsen van je wel rekening te houden met de reële vraag binnen je bedrijf. Het materiaal zal dan begin augustus geleverd worden door een fietskoerier.

Openbaar vervoer voor de automobilisten

Dit jaar zijn er ook - dankzij Brussel Mobiliteit - tickets voor het openbaar vervoer beschikbaar voor de automobilisten van uw bedrijf. Tijdens het invullen van het bovenstaande formulier kan je een optie aanklikken om deze gratis tickets te bestellen!

Als V.I.P. op de Villo!

Villo! stelt ter gelegenheid van de Week van de Mobiliteit Villo!-kaarten ter beschikking aan alle medewerkers van Brusselse bedrijven om de niet-elektrische fietsen te testen! Deze kaarten zijn verkrijgbaar op aanvraag (voor 10/08) door dit contract in te vullen en op te sturen naar Villo!. Vanaf 10 september kunnen de aangevraagde kaarten opgehaald worden bij het bureau van Villo! (Groendreef 56, 1000 Brussel) en gebruikt worden tot 23 september. Zo krijgt je werknemer onbeperkt toegang tot het hele netwerk van Villo! stations, aanwezig in alle gemeentes van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Aan het einde van de periode zullen de gebruiksgegevens van je medewerkers ook beschikbaar zijn.

Indien je meer informatie wenst, kan je Valérie Marchal contacteren via e-mail (valerie.marchal@jcdecaux.com), via telefoon (078.05.11.10) of via de website (www.villo.be) van Villo!

►  Mobility Manager Training

De opleiding "Mobility Manager" is een zeer praktische opleiding die realistische en positieve oplossingen biedt ter bevordering van een duurzame mobiliteit binnen je bedrijf. De sprekers zijn experts in het mobiliteitsbeheer en geven het woord aan belanghebbenden uit de openbare, de particuliere en de non-profit sector.

De Nederlandstalige opleiding van 2019 is net afgelopen. De volgende zal georganiseerd worden in het voorjaar van 2019. Mocht je toch al willen deelnemen dan kan je je wel nog dit jaar inschrijven voor de Franstalige sessie.

Het programma wordt verspreid over 6 opleidingsdagen:

 • Dag 1: De sleutel tot een succesvol vervoerplan
 • Dag 2: Projectbeheer - Voorafgaande analyse van je mobiliteitsplan
 • Dag 3: De verschillende maatregelen: de «actieve modi», het openbaar vervoer, de New Ways of Working
 • Dag 4: De verschillende maatregelen: de auto.anders
 • Dag 5: Communicatie en sensibilisatie - Intermodaal bezoek
 • Dag 6: In de praktijk : «Aan het werk!»

FR opleiding: 11/10 - 25/10 - 8/11 - 13/12 en 10/01/2020.

Waar: Brussel Mobiliteit CCN (Noordstation): Vooruitgangsstraat 80, 1030 Brussel

Prijs: 250 EUR voor bedrijven met meer dan 200 werknemers en 125 EUR voor kleinere bedrijven, openbare instellingen, gemeenten en vzw's.

Inschrijving: online via volgend inschrijvingsformulier (opgelet, enkel voor de Franstalige opleiding) Het aantal deelnemers is beperkt tot 20 personen.

Meer info: hier of bij Traject per mail of 09/312 34 33.