Cliquez ici pour la version francophone
banner BE BM
JANUARI 2021
►  Inhoud


►  Mobility Salon 2021 - Virtuele editie

Van maandag 25 tot vrijdag 29 januari 2021 gaat de 8ste editie van het Mobility Salon voor bedrijven door.

Gezien de huidige omstandigheden werden we genoodzaakt het concept lichtjes aan te passen. Dit jaar vindt het evenement virtueel plaats via Teams. Het vormt een perfecte gelegenheid om u korte conferenties voor te schotelen waarbij mobiliteitscoördinatoren hun praktische ervaring delen met de deelnemers.

Van maandag tot en met donderdag zullen verschillende thema's aan bod komen via tal van conferenties.

Op vrijdag 29 januari staan de Brusselse mobiliteitspartners tot uw beschikking om uw vragen over hun diensten te beantwoorden.

Het programma is beschikbaar op de website van Brussel Mobiliteit .

Gratis evenement maar verplichte inschrijving vóór 20/01/2021 via dit formulier.

►  Opening van het station Anderlecht

NMBS opent op zondag 13 december het station van Anderlecht, een nieuw intermodaal station in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met dit nieuwe station krijgt het voorstadsnet in en rond Brussel (het S-aanbod) zijn 144e station, waarvan het 35e station in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dit nieuwe station zal de hele dag door worden bediend door de S3-trein, en dat zowel tijdens de week als in het weekend, wat goed nieuws is voor de mobiliteit in en rond Brussel!

Het station is gelegen boven de Bergensesteenweg en bevindt zich vlakbij de campus COOVI (Ceria), middelbare scholen en een groot aantal winkels en bedrijven, waardoor er een potentieel van meerdere honderden reizigers per dag is.

Tijdens de werken werd volop de kaart getrokken van de intermodaliteit:

  • Het station bevindt zich aan de afrit van de autosnelweg E19 (afrit Sint-Pieters-Leeuw), dicht bij de P&R-parking Coovi-Ceria;
  • De metrohalte Coovi (lijn 5 Erasmus - Hermann Debroux) van de MIVB en de bushaltes van de MIVB en De Lijn bevinden zich vlakbij zodat er vlot van het ene op het andere vervoersmiddel kan worden overgestapt;
  • Wie met de fiets naar het station Anderlecht wil om er de trein te nemen, kan er zijn fiets kwijt in de fietsenstalling of het fietsrek, die samen goed zijn voor 38 plaatsen.

Het station bereikt een grote groep mensen, van de studenten tot werknemers van bedrijven in de buurt. Zij kunnen voortaan voor de trein kiezen om zich naar dit deel van Brussel te verplaatsen.

Meer informatie vindt u hier.

►  Eén enkel vervoerbewijs om in Brussel te reizen

Vanaf 1 februari is het mogelijk om zowel in als rond Brussel met één enkel vervoerbewijs te reizen met trein, tram, bus en metro.

Met de intermodale vervoerbewijzen 'BRUPASS' en 'BRUPASS XL' vergemakkelijken de vier openbaarvervoerbedrijven het gebruik van het openbaar vervoer en wordt het aantrekkelijker om vanuit de randgemeenten naar Brussel te gaan en terug.

Het vervolg hier.

►  Vraag ondersteuning van de Mobility & Fleet Facilitator!

Naast de bestaande maatregelen biedt Leefmilieu Brussel nu ondersteuning en begeleiding aan door een nieuwe 'Mobility & Fleet Facilitator' om Brusselse bedrijven en overheden te helpen. Er wordt individuele coaching op maat aangeboden om u te begeleiden naar nieuwe praktijken op het gebied van mobiliteit en vlootbeheer. De Facilitator kan u onder meer helpen bij het opstellen van een mobiliteitsbudget, de omschakeling van uw wagenpark naar decarbonisatie en duurzamer gebruik. Voor al uw vragen over mobiliteit en vlootbeheer staat de helpdesk per mail en telefoon tot uw beschikking.

Indien u zich wenst te laten vergezellen door de Mobility & Fleet Facilitator of indien u vragen heeft voor de helpdesk, kan u deze contacteren via dit e-mailadres: facilitator.mobility.fleet@leefmilieu.brussels.

De Facilitator wordt u voorgesteld op het Mobiliteitssalon op 25/01 om 9.15 uur.

►  Brusselse overheden: denk aan het jaarlijks rapport 'voertuigenpark'

Zoals elk jaar verwacht Leefmilieu Brussel van alle Brusselse overheden (gemeenten, OCMW's en hun associaties, intercommunales, kabinetten en regionale instellingen) het rapport over hun voertuigenpark.

De deadline voor het elektronisch indienen van dit rapport is 31 januari 2021. De link naar deze specifieke formulieren werd in november ontvangen. Indien dit niet het geval zou zijn of indien u vragen heeft omtrent dit rapport, aarzel niet om contact op te nemen per e-mail via pdebvp@leefmilieu.brussels.

Alle informatie omtrent het beheer van de wagenparken van de Brusselse overheden is terug te vinden op deze website.