Cliquez ici pour la version francophone
banner BE BM
APRIL 2017
►  Inhoud


►  Infosessie: De actualisatie van uw BVP, een overzicht

Op woensdag 19 april mochten we een 80-tal bedrijven verwelkomen op de uiteenzetting van alle nieuwigheden rond de actualisatie van het bedrijfsvervoerplan.

Voor de reeds ‘geoefende’ mobiliteitscoördinator zullen de aanpassingen van het besluit geen zware noot zijn om te kraken. Voor de bedrijven die voor de eerste maal onder de verplichting vallen komt er wel wat bij kijken.

Raadpleeg zeker onze internetpagina’s waarop u alle informatie kan nalezen over uw BVP.

De presentaties die gegeven werden kunt u hier terugvinden.

Aarzel niet om ons te contacteren mocht u toch nog extra hulp nodig hebben. Stuur uw vragen naar pdebvp@leefmilieu.brussels.

►  ROAD SHOW - 13 juni

Dinsdag 13 juni staat helemaal in het teken van een duurzaam vlootbeheer.

Beheert u het wagenpark of de aankopen in een onderneming of een Brusselse overheidsdienst en zou u willen kennismaken met elektrische voertuigen voor het woon-werkverkeer of de dienstverplaatsingen? Kom dan zeker naar onze ‘EV Roadshow’ en maak van dichtbij kennis met alle soorten elektrische voertuigen (van 1- tot 4-wielers). Maak een testrit en stel al je vragen aan de standhouders ter plaatse.

Deelname is gratis en vrijblijvend. De ‘EV Roadshow’ vindt plaats op de Esplanade van Tour & Taxis tussen 12 en 16u.

Voor de Brusselse overheidsinstellingen vindt in de voormiddag bovendien een (2-talige) vorming plaats over een duurzaam vlootbeheer in het Auditorium van Leefmilieu Brussel.

Op het programma:

 • 9u: Voorbeeldgedrag: huidige situatie en wat brengt de toekomst? – Leefmilieu Brussel
 • 9u45: De Brusselse LEZ: zijn er gevolgen voor de overheden? – Leefmilieu Brussel
 • 10u15: Getuigenis: Software voor een efficiënter vlootbeheer - gemeente Schaarbeek
 • 10u50: PAUZE
 • 11u10: Getuigenis: Hoe uw vloot reduceren - gemeente Anderlecht
 • 11u40: EVs in de praktijk & toekomstperspectieven - ASBE
 • 12u30: LUNCH

Voor deelname aan de vorming is inschrijving verplicht: stuur een mailtje naar pdebvp@leefmilieu.brussels voor 6 juni.

►  Naar school/Naar het werk zonder auto 2017

Editie 2017 vindt plaats van zaterdag 16 tot vrijdag 22 september in het kader van de Week van de Mobiliteit. De ideale gelegenheid voor uw bedrijf om duurzame mobiliteit te promoten door uw automobilisten aan te sporen een meer duurzame verplaatsingswijze te testen en om al diegene die dit al dagelijks doen in de bloemetjes te zetten.

Meer concreet zullen gedurende deze week de MIVB, de NMBS, De Lijn, TEC Waals-Brabant en Villo! aan de geselecteerde bedrijven gratis verplaatsingen voor een deel van het personeel aanbieden terwijl Ateliers de la rue Voot, Cyclo, Pro Velo, Bike to Work en Taxistop andere sensibiliseringsmiddelen zullen aanreiken. Het Gewest biedt communicatiemateriaal aan om deze actie te laten slagen.

Geïnteresseerd? Raadpleeg de informatieve folder voor meer details over de selectie en de actie en vul dit online formulier in tegen 8 mei om 14u ten laatste.

Meer info: Contacteer Sofie De Laender (NL – 02/204.18.48 - sdelaender@gob.brussels), Noémi Halen (FR - 02/204.16.68 – nhalen@sprb.brussels ) of Christine Heine (FR – 02/204.19.23 – chheine@sprb.brussels)

►  Bike Experience : ken je het al?

Bike Experience biedt begeleiding op maat, tijdens een tweeënhalf uur durende opleiding worden fietsen ter beschikking gesteld... kosteloos en het hele jaar door!

Hoe krijg ik mijn organisatie op de fiets?

 • optie 1: Bike Experience ambassador: communiceer intern over Bike Experience en spoor je collega's aan om zich in te schrijven als Biker of Coach.
 • optie 2: Bike Tasting organiser: organiseer een 'Bike Tasting' in jullie bedrijf.
 • Dit omvat twee opleidingen: Start2Bike en Start2Coach, een ontmoeting tussen de Coaches en Bikers in jullie bedrijf, advies over de beste fietsroutes in Brussel en een welcome pack Biker en een welcome pack Coach.
 • optie 3: Bike Tasting ambassador & organiser. Dit is een combinatie van optie 1 en 2.

Download alle informatie op deze pagina.

Meer info: stuur een mailtje naar het Bike Experience Team op info@bikeexperience.brussels of +32 (0)2 318 84 07.

►  Survey profilingstudie

Woont en/of werkt u in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en bent u tussen de 18-65 jaar? Stelt u zich ook vragen bij de toenemende mobiliteitsuitdagingen en luchtvervuiling in deze stad?

Kiest u (soms) de fiets of net niet? En waarom? Met deze enquête, in opdracht van Brussel Mobiliteit, identificeren onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel de belangrijkste trends en pistes voor nieuwe oplossingen.

Bedankt om ons te helpen en de enquête hier in te vullen.

►  Carpool addict, het nieuwe label voor bedrijven die carpoolen een boost willen geven

Vanaf dit voorjaar (2017) kunnen bedrijven die acties ondernemen om het carpoolen te promoten het label « Carpool addict » toegekend krijgen. Dit is ideaal om het extern imago te versterken en zich te profileren als een bedrijf dat toekomstgericht durft kijken naar mobiliteit.

In België is het nog steeds zo dat de wagen het vervoersmiddel bij uitstek is voor werknemers. Er is een groot potentieel voor carpoolen wanneer je weet dat 6 op 10 van hen zich alleen in de wagen bevindt.

Het carpool addict-label, uitgegeven door het carpoolplatform Carpool.be en met steun van het Brussels Gewest, wil die bedrijven belonen die zich engageren voor gedeelde mobiliteit. Carpool.be is een initiatief van Taxistop, dat sinds 1975 het carpoolplatform aanbiedt en bedrijven hierbij extra ondersteunt. Om het label te krijgen, stellen de bedrijven zich een aantal kwalitatieve en kwantitatieve objectieven: het aantal carpoolers, de aangeboden incentives...

Om de communicatie extra in de kijker te plaatsen, kan een bedrijf een uitdaging voorop stellen binnen de Week van de Mobiliteit 2017.

Waalse en Brusselse bedrijven kunnen hieraan deelnemen door contact op te nemen met de medewerkers van Taxistop. De eerste toekenning van het label zal plaatsvinden begin 2018. In de loop van dit jaar (2017) zullen de acties geëvalueerd worden.

Meer info: Martin Biot - mbi@taxistop.be - 081/62.50.99 (Wallonië) of Nicolas Baudoux - nba@taxistop.be - 02/227.93.08 (Brussel)