Mijn stadsmoestuin - oktober 2013
LEEFMILIEU BRUSSEL BIM - Brussels Instituut voor Milieubeheer

FR / NL

Deze maand in de moestuin

courgette

Voor de oogst van courgettezaden kiest u een mooie courgette uit die u dik laat worden (om zo een exemplaar met een dikkere schil en rijpe zaden te bekomen). De geoogste zaden worden gewassen, gedroogd en vervolgens koel en droog bewaard. Op die manier kunnen ze 4 tot 6 jaar na de oogst nog goed ontkiemen. Denk eraan dat courgetten makkelijk spontaan kruisen binnen dezelfde soort (Cucurbita pepo), wat tot mooie verrassingen kan leiden.

Zodra uw planten geen vruchten meer dragen (en als ze meeldauw hebben gekregen), kunt u beginnen met inwinteren. Snij de bladeren af. U kunt deze aan de composthoop toevertrouwen of u kunt ze als winterbedekking laten liggen (tegen onkruid, tegen uitspoeling van voedingsstoffen), en de resten ervan pas in het voorjaar opruimen (= naar de composthoop brengen).

peterselie

Blijf de planten begieten. Als ze door beginnen te schieten, knipt u de bloemsteel af. Blijf regelmatig peterselieblaadjes plukken om de plant te stimuleren.
Om blaadjes te bewaren, laat u ze in de schaduw drogen. Verkruimel ze tot grove stukken en bewaar ze in goed afsluitbare dozen.

winterpostelein

De posteleinoogst begint ongeveer 60 dagen na het uitzaaien en loopt door tot het begint te vriezen. Postelein die in september is gezaaid, kunt u een laatste keer oogsten in november. Pluk de meest vlezige blaadjes naarmate ze groeien (net als snijsla).

Let wel op dat u de geoogste blaadjes binnen de 2 tot 3 dagen opeet, want ze kunnen niet zo lang worden bewaard. U kunt de blaadjes ook blancheren en vervolgens invriezen.

Tips & tricks

Hoe maakt u uw moestuin winterklaar?

Hoe maakt u uw moestuin winterklaar?Na de eerste nachtvorst dekt u de planten (in volle grond of in potten) af met hooi, stro, grasmaaisel, bladeren, oogstresten en liefst nog een mengsel van een of meer van die materialen. Een dun laagje volstaat: zo blijft het bodemleven nog wat actief. Begin maart haalt u de winterbedekking weg zodat de grond  kan opwarmen in de voorjaarszon en zaaiklaar worden (gemaakt). Die bedekking (of wat ervan rest) brengt u naar de composthoop.

Bepaalde vorstgevoelige soorten (veldsla,  kervel, landkers, winterspinazie en winterpostelein) kunt u langer oogsten als ze zijn afgedekt met een winterzeil (in plastic, te koop in tuincentra) dat beschermt tegen de eerste vrieskou. Bij heel strenge vorst kan plastiekafdekking nuttig zijn om het gewas groen te houden. Deze bladgewassen zijn ook perfect om uw bodem met lekker groen te bedekken. In dit geval hoeft u geen hooi etc. te gebruiken om te grond af te dekken.

Al snel zijn groenten ver te zoeken in de tuin. Denk aan alternatieven zoals kiemzaden die u het hele jaar door in de keuken kunt kweken.

Volgende groenten kunnen buiten blijven zonder bevriezingsgevaar:

  • winterprei
  • savooikool
  • spruiten
  • veldsla,  kervel, landkers, winterspinazie en winterpostelein
  • boerenkool
  • pastinaak
  • wortelpeterselie
  • schorseneer
  • aardpeer

  • Wat doe ik in de winter met mijn tuingereedschap en mijn potten?

    Wat doe ik in de winter met mijn tuingereedschap en mijn potten?Borstel na gebruik de aarderesten weg  en bewaar het gereedschap op een droge plek. In de winter kunt u het inoliën (met plantaardige olie).
    Zet uw lege bloempotten beschut weg, zo vermijdt u dat ze uitdrogen of barsten.

    Tot slot, uw teelaarde kunt u het volgende seizoen opnieuw gebruiken. Haal de wortelresten eruit en meng hem bij de start van het nieuwe seizoen met wat verse compost (een handvol compost per liter teelaarde).

    Sluit u aan bij het netwerk van Moestuinmeesters

    Sluit u aan bij het netwerk van MoestuinmeestersHebt u goede ervaringen met moestuinen (min. 3 jaar) en kunt u wat tijd vrij maken om uw passie te delen? Word dan Moestuinmeester!

    Inschrijven kan tot 18 oktober (de opleiding wordt momenteel aangeboden in het Frans).

    Voor meer informatie

    » Meer informatie (FR)


Recept van de maand


 

Courtette met linzen

  • 180g rode linzen
  • 1/4 tl kurkuma
  • zout
  • 4 el zonnebloemolie
  • 4 peultjes kardamom
  • 1 kaneelstokje
  • 2 laurierblaadjes
  • 1/2 tl komijn
  • 1 fijngesnipperde ui
  • 2 tl verse gemberpulp
  • 3 teentjes knoflook, gepeld en geplet
  • 1 grote courgette, in gehalveerde schijfjes van 2,5 cm dik
  • peper
  • 1/2 tl cayennepeper (alleen als u het graag pikant hebt)
  • limoensap (kan worden vervangen door citroensap)

Kook de linzen in 1 liter water.
Brengt ze aan de kook, schuim af en voeg de kurkuma toe. Meng, dek af, zet het vuur lager en laat 40 minuten koken op een laag vuur.
Voeg op het einde van de kooktijd 1 theelepel zout toe.

Terwijl de linzen koken, verhit u de olie in een pan. Wanneer de olie heet is, doet u de kardamom, de laurierblaadjes en de komijn in de pan. Roer even om en voeg de ui toe. Wanneer de ui gebruind is, voegt u de knoflook en de gember toe. Roer om en laat een minuutje bakken.

Voeg de courgette toe, een beetje peper, de cayennepeper en ¼ theelepel zout. Roer om gedurende 1 minuut en voeg 120 ml water toe. Dek af en laat 2 minuten sudderen op een laag vuurtje.

Voeg het geheel bij de linzen, roer het enkele minuten om. Opdienen met een scheutje limoen op elke portie.

Dien het op met rijst en/of een homp lekker brood. Als u een grotere hoeveelheid bereidt, kunt u de overschot makkelijk invriezen voor wanneer u eens wat minder tijd hebt om te koken.

Bron: Madhur Jaffrey's world vegetarian de Madhur Jaffrey.

Voor meer ideeën voor seizoensrecepten gaat u naar www.recepten4seizoenen.be, een website van Leefmilieu Brussel.


Agenda



Zondag 24/11/13 Ontmoet de Moestuinmeesters op Landelijk Brussel
van 10 tot 16 uur

Mundo B, Huis voor Duurzame Ontwikkeling
Edinburgstraat 26 1050 Elsene
Metro: Naamsepoort.

Van 16 tot 24/11/13 De Europese Week van de Afvalvermindering (EWAV)

Deze week is de gelegenheid voor iedereen – particulieren, bedrijven, scholen, overheden, … – om creatieve oplossingen te bedenken om de hoeveelheid afval die we produceren, te verminderen. Begin bijvoorbeeld met composteren in uw tuin, op de school van uw kinderen of op het werk. 

Wilt u deelnemen? U kunt uw project inschrijven tot 1 november 2013!

» Meer informatie


Beelden uit de moestuin

peterselie in oktober  
Peterselie in de halfschaduw.  
Courgette aangetast door meeldauw. Winterpostelein die ontkiemt.
Courgette aangetast door meeldauw. Winterpostelein die ontkiemt.

Uw mening telt!

We zijn benieuwd naar uw "moestuinavontuur"! Uw opmerkingen zijn belangrijk voor een betere dienstverlening aan de Brusselse moestuiniers in spe.

Leefmilieu Brussel dankt u alvast van harte voor uw medewerking.

» Naar de enquête

» Meer info: http://www.leefmilieubrussel.be/moestuin

 

Om uw abonnement op deze nieuwsbrief op te zeggen, klik hier.
Leefmilieu Brussel | Gulledelle 100 - 1200 Brussel | 02 / 775 75 75 | www.leefmilieubrussel.be